Vuck 2010.05.11. 22:29

Csütörtöki tészta

Kedves, ahogy kérted, itt a recept. Legközelebb már te főzöd nekem, oké?

Szóval, ha épp nincs semmi ötleted, viszont éhes vagy, és van otthon egy csomó mirelit zöldköreted meg durumtésztád, gyorsan összeütheted belőle.

Kell hozzá egy evőkanál liba- vagy kacsazsír (nem étolaj, ebből nem engedek), egy tömlő krémsajt ( a retro camping tejszínes változata, lehetőleg), két evőkanál tejföl (de 20%-os ám, nem lájtozunk!) kb 20 dkg valamilyen mirelit zöldség (haladóknak friss répa, zeller, néhány karfiolrózsa, zöldborsó, petrezselyemgyökér pritaminpaprika) és egy fél csomag tészta. Ez két-három személynek bőségesen elég.

Először is egy lábasban felolvasztod a zsírt, majd rászórod az összevágott zöldségeket, és megdiszteled (ugyanúgy, ahogy múltkor a levesnél), aztán felöltöd egy kevés (kb 2dl, vagyis egy pohár) vízzel, sózod és lassú tűzön, fedő alatt megpárolod. (Most se feledkezz meg a résről. A fedő alattiról mármint.)

Közben tegyél fel egy nagy lábasban kb két liter vizet forrni, ha már zubog, sózd és főzd ki benne a tésztát. (Nézd meg a zacskót: ezeken az olasz tésztákon mindig rajta van, hogy meddig kell főzni- az átlag 8-10 perc. "Al dente" csináld, vagyis, amikor már kész határán van, akkor szűrd le gyorsan, de úgy, hogy egy-két csepp főzővíz maradjon rajta, tegyél rá egy kis olivaolajat és fedd le. A fedő alatt a saját gőzében még megpuhul és kijön a finom gabonaíze).

Közben elvileg megpárolódott a zöldséged (a borsót kóstold meg, az az etalon). Fontos, hogy a leve teljesen elfőjön, nem lehet lötty alatta. Ha még nem így áll, párold tovább óvatosan. Amikor kész, vedd le a tűzről. Tegyél rá két evőkanál tejfölt és a tömlő krémsajtot, tedd vissza a tűzre és forrald fel. Ízesítsd borssal, amit frissen őrölsz a borsörlőddel (még mindig nem vettél?......) és frissen ráreszelt szerecsendióval. (Igen, van otthon. Egyébként meg török élelmiszerboltban - amiből elég sok van a körúton - beszerezhető.) A szerecsendióval legyél nagyon óvatos, inkább reszelésenként kóstolj, hogy eljuss a "pontjó" ízhez. Ha túl sok van az ételben egyszerűen csak keserű lesz tőle.

Keverd össze a tésztával, pár percig hagyd állni fedő alatt és kész.

Egy fél óra alatt megvagy vele, és tuti nagy sikered lesz a csajodnál, ha így készíted...

A bejegyzés trackback címe:

https://rokakonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr791993755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása